Discover Bihor

Acest video apartine „Discover Bihor” si este preluat de pe canalul lor de youtube. Toate drepturile de autor le apartin.

Aflat la 10 km sud de Oradea, Băile Felix este un sat din comuna Sânmartin și este cea mai mare stațiune balneară cu regim permanent din România, aflându-se pe locul doi, după litoralul Mării Negre, în ceea ce privește locurile de cazare din țară.  

 

Izvoarele termale din Băile Felix au fost puse în valoare în secolul al XVIII-lea de către călugărul Felix Helcher, administrator al mănăstirii din Sânmartin, care a organizat primele așezăminte pentru tratament între anii 1711-1721, sub numele de „Baia lui Felix”

 

Temperatura apelor termale din Băile Felix este între 20-49 grade Celsius și datorită conținutului ridicat de săruri minerale, medicii interniști le recomandă multor pacienți tratamente și curele de ape din băi. Stațiunea oferă peste 7,000 locuri de cazare, dar și bazine de înot, ștranduri acoperite sau în aer liber, iar clima blândă face posibilă creșterea nuferilor subtropicali în lacurile stațiunii.

 

Peștera Farcu

  • Dealul Farcu, o fostă zonă minieră, este un platou carstic cu numeroase doline de mari dimensiuni și lapizuri acoperite de sol și este situat în bazinul superior al văii Roșia, din localitatea cu același nume. Accesul în această zonă se face doar pe drumul comunal, care a fost modernizat și care pornește din centrul comunei Roșia spre cătunul Ponița.  În mina Farcu se regăsește peștera cu cristale, ce cuprinde două componente turistice importante-galeria de mină, împreună cu o sală muzeu dedicată mineritului și peștera corespunzătoare. Accesul în mină se face prin una din vechile guri de acces ale minei. În galerie poate fi vizitat punctul muzeal ce încă păstrează exponate legate de viață minerilor, precum unelte, lămpașe, utilaje etc. În continuare, turiștii pot observa un aven subteran, amenajat astfel încât să ofere o perspectivă cel puțin spectaculoasă către centrul pământului. Scările de acces instalate recent, oferă apoi posibilitatea turiștilor de a pătrunde în lumea strălucitoare a cristalelor din peșteră. Peștera Farcu este singurul loc din România unde turiști fără pregătire speologică pot observa delicatele cristale de calcit.  Peștera cu Cristale din Mina Farcu este, în prezent, una din cele mai frumoase peșteri din România, mai ales în urma recentelor explorări și a muncii de restaurare. Amenajarea peșterii a fost realizată folosind tehnici moderne și întreg parcursul destinat vizitării este amenajat cu poteci, scări, balustrade și sisteme de iluminare LED, menite să ghideze turiștii către uimitoarele mistere ale peșterii.  Traseul vizitabil are 200 m de galerii miniere, un muzeu minier și 100 m de galerii de peșteră cu pereții modelați de apă, acoperiți de formațiuni și cristale inedite.

http://www.bihorinimagini.ro/de-vizitat/obiective-naturale/pestera-cu-cristale-din-mina-farcu/

Peștera Urșilor

Odată cu explozia din data de 17 septembrie 1975 a început și istoria recentă a Peșterii Urșilor. Această explozie i-a permis lui Traian Curta să facă descoperirea care avea să devină, curând, unul din cele mai importante obiective turistice din țara, atât pentru turiștii români, cât și pentru cei străini.

 

Interiorul peșterii se distinge de celelalte peșteri de pe teritoriul țării prin diversitatea formațiunilor de stalagmite și stalactite existente, dar și prin cantitatea impresionantă de urme și fosile ale ursului de cavernă (Ursus spelaeus) care a dispărut în urmă cu mai bine de 15,000 ani. Pe lângă toate aceste fosile, au mai fost descoperite și fosile de capră neagră, hienă de peștera, leu și ibex. Peștera are o lungime de 1.5 km și se compune din galerii aflate pe două nivele. Galeria superioară are 488 m lungime și poate fi vizitată. Cea de-a doua galerie măsoară 521 m și este rezervată strict cercetărilor științifice.  

 

Galeria superioară este compusă, de fapt, din 3 galerii și săli diferite: Galeria „Urșilor” (sau Galeria Oaselor), Galeria „Emil Racoviță”, Galeria „Lumânărilor”, Sala Lumânărilor, Sala Spaghetelor și Sala Oaselor. În aceste galerii și săli, se remarcă formațiunile de stalactite și stalagmite precum Palatele fermecate, Lacul cu nuferi, Mastodontul și Căsuța Piticilor, Draperiile din Galeria Urșilor, Portalul, Pagodele și ultima sală, Sfatul Bătrânilor, iluminată cu lumânări. Umiditatea în peșteră se menține la 97% iar temperatura constantă de-a lungul anului este de 10 °C.

 

Este cunoscut faptul că numele peșterii se datorează numeroaselor fosile ale urșilor de cavernă descoperite aici, peștera fiind un loc de adăpost pentru aceste animale. La fel ca multe alte mamifere, ursul de peșteră se retrăgea aici să moară în același loc în care au murit și predecesorii săi.

 

Peștera Urșilor a fost deschisă oficial vizitatorilor la 14 iulie 1980, după 5 ani de amenajări la standarde mondiale, pe baza studiilor complexe întreprinse de către Institutul de Speologie „Emil Racoviță” în colaborare cu Muzeul Tării Crișurilor din Oradea, și este vizitate de peste 200,000 de turiști anual.

Tur viticol zona Diosig

  • Folosindu-se de tradiție și istorie, comuna bihoreană Diosig, a hotărât să tragă din ce în ce mai mulți turiști. Podgoria Diosig este cunoscută în zona de vest a țării de sute de ani și, de aceea, în fiecare an are loc aici Balul strugurilor și un concurs de vinuri foarte celebru, la care participă atât producători din țara, cât și din Ungaria.    Aflată la 35 de kilometri de Oradea, localitatea Diosig este o comună de la frontiera cu Ungaria, a cărui nume a apărut în registrul papal pentru prima dată cândva între anii 1332-1337. În anul 1658, în timpul principelui Gheorghe Rakoczi al II-lea, Diosigul a fost devastat de către tătari, iar în anul 1660 de către turci, pentru ca mă apoi, în perioadă 1660 – 1686, să devină proprietatea comandantului șef și al Fiscului din Transilvania, iar în 1692 să fie considerat a doua așezare ca mărime din județul Bihor, la concurentă cu Debreținul. Conform unei ștampile folosită între anii 1608 și 1691, Diosig înseamnă „colț de nuci”.  La Diosig se practică turismul prin tradiții, așa că viticultorii de aici își lucrează viile după metodele tradiționale, iar între rândurile de viță, plantează piersici sau roșii. Vinul este mereu păstrat în pivnițe speciale, care au un mucegai specific ce crește calitatea vinului în cursul fermentării mustului. Cultura viței de vie și producția de vin au reprezentat o tradiție bogată, transmisă din generație în generație și, încă din cele mai vechi timpuri, Diosigul a fost renumit pentru podgoria sa, iar vinurile sale au devenit foarte cunoscute.  În plus, la Diosig a funcționat o școală viticolă, din anii 1870 în Castelul Zichy, castel nobiliar ce se află în centrul acțiunilor desfășurate în comună. Castelul găzduiește 44 de camere și o grădină imensă, o pivniță de vinuri și o fabrică de coniac. Toate aceste lucruri atrag turiști pasionați de vinurile și manifestările din această localitate.

https://discoverbihor.ro/destinatie/castelul-zichy-resedinta-boiereasca-si-scoala-de-viticultura/

Latest Posts
Event Search

You should choose a search result page. You can choose the page from the Theme Options > Events > Event Search Results Page option.

Ads